Струмица ОПЕН фестивал е најголемата културно-уметничка и забавна манифестација во регионот која се одржува од 2012 година. Изминатите осум години програмата на овој фестивал на свој веќе препознатлив начин ги разубавува летните ноќи на 20-тина отворени локации во Струмица и околината. Низ годините, фестивалот бележи огромен раст на квалитетот и бројот на настаните. Од фестивал со 7-дневна програма во 2012 година Струмица ОПЕН фестивал прерасна во 10-неделен фестивал со над 30 настани. Интернационалните гости, не само како дел од програмата, туку и како посетители кои ги полнат хотелските капацитети во летниот период се вистински показател за прераснувањето на оваа манифестација во силен струмички бренд. Во моментот СОФ важи за еден од најмасовно посетуваните настани во нашата земја. Целта на манифестацијата е активирање на сите сетила на граѓаните, конзумирање културна програма на високо ниво, уникатни забавни настани како и врвни музички концерти зачинети со вкусна храна. Освен тоа има цел да ја поттикне креативноста на локалните жители и да го зголеми нивото на квалитетот на културно-уметничкиот живот во нашиот град. За време на последното, осмо издание на Струмица ОПЕН фестивал присуствуваа над 250.000 посетители. Струмица ОПЕН фестивал 2019 ги отвори вратите на љубителите на спортот, музиката и уметностите со најуникатниот фестивалски концепт досега. Новитет за минатогодишното издание беше поголемиот акцент на спортско-рекреативните активности во соработка со локалните спортски клубови. Дел од настаните имаа натпреварувачки карактер, а дел остануваат како повеќегодишна традиција за фестивалот. Културно-уметничката и музичка програма опфати класична, џез, рок, поп, хип- хоп и електронска музика со на над 30 домашни и странски музички ѕвезди за сите вкусови.

Досега настапувале

photo

VLATKO STEFANOVSKI

MKD

photo

TAMARA TODEVSKA

MKD

photo

KAROLINA

MKD

photo

ALEKSANDRA JANEVA

MKD

photo

NOKAUT

MKD

photo

AREA

MKD

photo

VLADO JANEVSKI

MKD

photo

IGOR DZAMBAZOV

MKD

Слики од претходните години

преку 300.000 посетители вкупно

Дали сте и вие еден од нив?

Запишете си во календарот!
Strumica Open Festival is one of the most recent but at the same time one of the most massive events not only in Strumica but also beyond in Macedonia. Beautiful opportunity for this summer and everything you need, to be part of a festival explosion under the open sky. The program you can view on https://www.sof.mk Theater, film, art, comedy, folklore, music, photography, workshops, trainings, surprise, awards, adrenaline, excitement, happiness, all you need for an unforgettable festival experience. The events at “Strumica Open Fest” take place in several locations of the town.
https://travelmacedonia.info/
Струмица пулсира во ритамот на „Open fest“ - со бројни музички, поетски, драмски и уметнички настани.
Канал 5 тв
Based on a philosophy aiming to combine culture, art and education, Strumica OPEN festival is a music festival like no other. With four separate stages showcasing a range of artists and musical styles, from folk and pop-rock to progressive house, music lovers are well catered for here and can find an artist for every one of their moods during the 10 day festival. With events ranging from packed gigs, to guitar lessons, to epic dance battles, revellers at OPEN fest can be sure to never be bored, and don’t need to stay up all night to enjoy the lively and vivacious atmosphere. Set in the heart of Macedonia’s largest city, and drawing in a young crowd, festival goers can take a few hours away from the festival to enjoy Strumica’s rich history as well as its interesting museums, restaurants and bars.
https://theculturetrip.com/europe/macedonia/articles/the-10-best-festivals-in-macedonia/